Publicerad 17 juni 2014

Glaskogens naturreservat i Arvika är ett unikt naturområde med 300 kilometer vandringsleder och cirka 80 sjöar. Foto: Stiftelsen Glaskogen

Artikelserier

Hitta vägen till sommarens guldkorn

Den som jobbar på turistbyrå får svara på både självklara och konstiga frågor. Vi bad tio turistinformatörer att avslöja knasigaste turistfrågan – och samtidigt tipsa om sina bästa utflyktsmål.

1. Vilket guldkorn får man inte missa att se i dina trakter?

2. Vilken är den märkligaste fråga som du har fått av en turist?

 

Anna Blomgren Carlman, turistinformatör Arjeplog
1. – Silvermuseet, som firar 50-år nästa år. På museet finns världens största samling av samiskt silver. Utställningarna visar på livet här uppe under lång tid, från första boplatsen, som är från 8000 år före Kristus, och framåt. Sedan har vi en otroligt vacker natur här.
2. – Det var en kille från England som ringde och undrade om det fanns några bra kaféer här. Efter ett tag förstod jag att han trodde att han hade ringt till Amsterdam och att han ville hitta någon coffeeshop där han kunde röka cannabis.

 

Auli Paakkola, turistinformatör på Heart of Lapland, Övertorneå
1. – Det beror ju på vad man är intresserad av. För barnfamiljen finns Ecobadet, som är ett utomhusbad. Naturreservatet Hankivittikko är en annan pärla. Det var ett sommarviste dit man förde fjällkorna förr i tiden. Här kan man klappa djur och titta på blommor och örter. Vår fina kyrka i Övertorneå får man inte missa. Det är en gammal träkyrka med en 400 år gammal orgel.
2. – Vi får inte så mycket udda frågor tycker jag. Skulle vara den om var slotten finns. Det finns det ju inte så många häruppe.

 

Johanna Palmlöf Brus, Umeå turistbyrå
1. – Man får inte missa Guitars – The museum. Det är väldens finaste privatägda samling gitarrer. Helt makalös! Det är två bröder som i flera decennier har samlat gitarrer i sin källare. Nu under Kulturhuvudstadsåret har samlingen flyttat in i ett museeum.
2. – Det kom in en tysk turist med en stadskarta över centrala Umeå i handen. Han ville att jag skulle peka ut var älgarna fanns.

 

Caroline Lindqvist, turistinformatör Gävle kommun
1. – Limön, en skärgårdsö 45 minuter med båt utanför Gävle. Det är en fantastiskt vacker miljö med röda små stugor, bryggor och bad. Det finns ett litet kafé där som serverar hembakt och en äldre fyr som man kan besöka. Det finns också gott om fåglar och en del unika växter som trivs i den kalkrika jorden. Det är inte bara turister som åker hit, utan många gävlebor tycker att det är härligt att komma ut i skärgården en stund.
2. – Det var i somras när två tyska turister kom in på turistbyrån och frågade åt vilket håll man skulle gå om man ville se vilda älgar!

 

Tina Petersson, turistinformatör Arboga
1. – Mitt tips är att besöka vår turistbyrå, hyra vår fina Arbogacykel och sedan cykla till Hjälmare Docka vid Hjälmare kanal eller uppleva vår historiskt vackra stadskärna.
2. – Märkligaste frågan jag fått är: ”Var kan vi lämna hunden när vi besöker Kolmården?”

 

Stephanie Dellman, Arvikas turistbyrå
1. – Glaskogens naturreservat. Det är ett unikt naturområde med 300 kilometer vandringsleder och cirka 80 sjöar. Så man kan vandra i kuperad terräng, i urskog och barrskog, den ena dagen och paddla längst med någon av kanotlederna den andra. Under vistelsen kan man bo i privata stugor, vindskydd, tält eller varför inte under bar himmel. Kaféet Carl XII:s stuga är väl värt ett besök också. Det ligger i en liten grånad timmerstuga mitt i reservatet där kungen själv tros ha övernattat en gång.
2. – Jag fick ett mejl i vintras från en tysk turist som varit här under sommaren. Han undrade om jag visste vad tjejen i kassan på mataffären hette och om jag kunde fixa hennes telefonnummer. Han ville gärna träffa henne igen men det gick jag bet på så att säga.

 

Tina Schultzberg, turistbyråföreståndare, Vadstena
1. – Hela klosterområdet i Vadstena är definitivt ett guldkorn. Här finns Klosterkyrkan, Sveriges äldsta bevarade profana byggnad och ett nytt lätt­illgängligt museum som gör att man kan ta till sig historien om klostret och Heliga Birgitta. Sedan är det svårt att inte nämna Gustav Vasas slott från 1500-talet som ligger en kort promenad bort längs Vättern.
2. – För flera år sedan kom det in en man på turistbyrån och frågade om man kunde skicka en katt i ett Sverigepaket. Vi trodde att han skämtade, men han visade inga tecken på det. Den situationen har vi skrattat åt många gånger.

 

Jenny Grosskurth, turistsamordnare, Vetlanda
1. – Att paddla på Emån, för att det är en sådan naturupplevelse. Man får både lugnet och samtidigt en aktiv semester.
2. – Det kom in en man och en kvinna på turistbyrån förra sommaren. Mannen frågade om de fick ”vara” lite i butiken för att kvinnan skulle få träna på sin älgfobi. Sedan var de här i en timme och tittade på våra älgar i butiken.

 

Marianne Sehlstedt, ansvarig för Tjörns turistbyrå
1. – Denna sommar får man inte missa en helt fantastiskt utställning med konstnären Lars Lerin på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Det är jättestort tryck på utställningen, många bussar är redan förbokade hit.
2. – Det kom ett ungt par förbi, de var uppifrån landet, och de hade varit på fiskaffären och köpt en krabba som de skulle äta. Men krabban levde ju fortfarande! Vi sa åt dem att gå till affären och köpa salt och dill och så åkte en av oss hem och hämtade en kastrull. Vi kokade krabban åt dem på turistbyrån.

 

Elise Nilsson, turismkoordinator, Simrishamn
1. – Stenshuvuds nationalpark. Där får man alla sorters natur på en gång, strand, hav, berg, ängar, hagar. Uppe från toppen är det en fantastisk utsikt över hela Hanöbukten.
2. – Det var nog mannen som ringde och frågade om det är tillåtet att bada naken i hamnen i Simrishamn.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE