Rusta dig för årets lönesamtal. Var förberedd, ladda med argument och ha en reservplan. Illustration: Kati Mets

Så får du ut mest av lönesamtalet

Bävar du inför det kommande lönesamtalet? Lugn, vi har tipsen som förhoppningsvis ger dig lite mer i plånboken.

Fakta 6 smarta tips

1. Var förberedd
Läs igenom löneavtal, lönepolicy och lönekriterier. Om du och din chef har läst samma material har ni samma utgångspunkt. Skriv ner vad du åstadkommit under året och vad du vill säga under samtalet. Det är lätt att komma av sig och glömma bort dina argument annars. Prova att se det ur arbetsgivarens perspektiv, om du var chef hur skulle du tänka då?

2. Ha inte för höga förväntningar
Var medveten om att den årliga löne­revisionen oftast inte kan ge en ordentlig skjuts uppåt på lönestegen. Att hoppas på en löneförhöjning på 10–15 procent är sällan realistiskt. Oftast är det snarare så att de flesta lägger sig kring siffrorna i avtalet. Har du gjort ett okej jobb får du kanske till exempel 2,6 procent. Är chefen nöjd får du lite mer och tvärtom. I lönekartläggningar eller en arbetsvärdering är det större chans att du kan få ett rejält lyft.

3. Snacka med facket
Det lokala facket brukar ordna seminarier innan lönesamtalen drar i gång. Du kan också ringa Vision Direkt om du vill ha lönecoachning.

4. Ha konkreta argument
Var konkret och ge exempel på hur du utvecklats under året. Till exempel "jag har gått den här utbildningen och det gör att jag kan ta mer ansvar när det gäller det här".

5. Träna
Vet du med dig att du har svårt för lönesamtal så kan du prova att träna med en kompis eller kollega. Ha ett låtsaslönesamtal innan, där ni går igenom allt som kan komma upp.

6. Ha en reservplan
Om arbetsgivaren har en tajt budget och använder det som argument kan du föreslå alternativ som till exempel en extra semesterdag.

Avtalsrörelsen är i full gång och snart är det dags för lönesamtal. Många arbetsgivare väntar tills både de centrala och lokala avtalen är klara med risk för att den nya lönen försenas.

– Man kan absolut ha lönesamtal innan avtalet är klart. Samtalet handlar om vad man presterat under året och hur man lever upp till verksamhetens mål och lönekriterierna. Man ska inte prata pengar på det sättet, säger Lotta Thagesson, karriärcoach på Vision.

Ett bra lönesamtal ställer krav på både chefen och medarbetaren. Det ska vara en dialog och inte ett tillfälle där chefen recenserar den anställdas arbetsinsats medan den andra lyssnar eller tvärt om.

Lotta Thagesson säger att det också är viktigt att det inte blir en hård förhandling.

– Det ska vara ett samtal om din prestation men också vad den kan vara värd i pengar.

Vision får ofta höra från medlemmar att arbetsgivaren är nöjd med arbetsinsatsen på lönesamtalet. Men när de får veta vilken lön de får blir många missnöjda.

– Då tycker jag att man ska be att få veta hur man ligger till lönemässigt på arbetsplatsen, om man ligger i toppen, botten eller mittemellan. Många tror att de har lägst lön på jobbet men det behöver inte alls vara så. Sen kan du fråga vad du behöver göra för att få bättre lön nästa år, säger hon.

Det är inte heller helt ovanligt i stora yrkesgrupper att nyanställda får högre lön än den som jobbat länge. De äldre får dessutom ofta lära upp sina yngre kollegor.

– Jag kan förstå att det känns kränkande men se det som en möjlighet i stället för att gnälla. Fundera på hur det kan vara positivt för dig och för yrkeskåren och argumentera för din erfarenhet, säger Lotta Thagesson.

Publicerad 19 februari 2013
Ämnen Löner
Kommentera

MITT YRKE