Publicerad 10 september 2014
Krönikan
Ylva Sanfridson

Jag vill ha mer utrymme

Titt som tätt får jag påminnelser om att min mejlbox håller på att bli full på jobbet. Suckar högt varje gång. Varför har jag så lite utrymme i mejlboxen? Fler än en gång har jag varit tvungen att be IT-support att utöka det. Jag har också varit tvungen att be om mer lagringsutrymme på servern där jag sparar allt jag gör.

I mitt jobb hanterar jag stora dokument. Det är bilder, power­pointpresentationer och annonser. Sådant som tar mycket plats. Att bränna ner allt på cd eller spara över på USB-minnen är ­klumpigt eftersom jag ofta behöver söka rätt på saker jag gjort tidigare.

Innan jag gick på semester i somras rensade jag både mitt fysiska och digitala skrivbord, serverutrymme och mejlbox. Mitt fysiska skrivbord var milt sagt överbelamrat. Under våren hade arbetsuppgifterna gått slag i slag i högt tempo och högarna med papper och tidningar bara vuxit.

När det lugnade ner sig i slutet på juni och jag äntligen kunde ta tag i projekt rensning slog det mig plötsligt att det faktiskt ­aldrig är någon som klagat över röran på skrivbordet. Visst, någon enstaka pik har jag kanske fått, men inte som på det nästan hotfulla sätt som när jag närmar mig gränsen i den digitala världen.

Är det inte lite konstigt egentligen? Vad kostar digitalt utrymme jämfört med fysiskt utrymme? Det är mycket billigare med gigabyte än kvadratmeter 2014.  I dag kostar en hårddisk på 2 000 gigabyte cirka 1 000 kronor.

Tänk om min chef kom in till mig och sa: ”Hörru, nu får du inte lägga mer saker på skrivbordet. En hög till, sedan måste du rensa. Det blir för dyrt det här. ”

Mitt rum är kanske 6 kvadratmeter. Jag har ingen aning om vad det kostar i månaden, men jag vet att vi har ont om kontorsrum. Det känns lite gammalmodigt att ha så mycket fysiskt utrymme och så lite digitalt.

Missförstå mig inte, jag vill inte klaga. Jag försöker bara tänka effektivitet och ifrågasätta gamla mönster. Dessutom är jag inte typen som ser mitt kontorsrum som ett andra hem och ställer upp bilder på man och barn på skrivbordet och pyntar med prydnadssaker.

Ni har säkert hört kolleger prata om att saker sitter i väggarna. ”Så har man alltid gjort, det sitter i väggarna.” Jag kräks, vadå sitter i väggarna? Flytta om lite då. Kanske skulle det sitta mindre saker i väggarna om man oftare tvingades titta på andra väggar och prata med andra människor? Fram för flexibilitet och fler gigabyte!

Ylva Sanfridson
Informationsstrateg i Oxelösunds kommun, som just upptäckt att hennes bil är en filmstjärna som figurerat som polisbil i flera Beck-filmer.
 

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE