Publicerad 10 september 2014
Ledare
KENT K.

Tack och hej då!

Det här numret är det sista av nyhetstidningen Vision. Om tre veckor får du i stället ett fräscht magasin som ska komma ut med åtta nummer om året.

Så därför är det dags för mig, efter snart 25 år och drygt 90 miljoner tidningsexemplar, att lämna scenen.

Det har varit ett roligt, inspirerande, svårt och rätt tufft jobb som jag verkligen gillat. Att ha förmånen att komma hem till er nu 160 000 läsare 20 gånger om året har varit fantastiskt.

Främst av mina inspiratörer är ni läsare. Ert engagemang, jobb och insatser för att bygga Välfärdslandet Sverige. Utan er inte bara stannar Sverige, utan hela samhället skulle kollapsa. Utan er inget vatten, ingen vård, ingen omsorg, ingen lokaltrafik och så vidare.

Varmt tack för alla mejl, samtal, sms och brev under åren. Tack Lisa, Lena, Mats, Jessica, Bertil, Lotta, Tedros, Malin, Elisabeth, Piji och alla ni andra. Tusenfalt tack. Ni har stärkt mig, gett energi, idéer och glädje.

Ni är mina hjältar.

Och tack alla förtroendevalda jag mött genom åren på olika möten. Ert engagemang smittar. Ni är idealister som tar av er fritid för att stötta andra så att vi tillsammans kan förbättra villkoren på jobbet.

Med er hjälp har vi lyckats göra bra journalistik som verkligen gjort skillnad. När vi tillsammans med exemplens makt påvisat dumheter och osakligheter har de allt som oftast rättats till. Ni har gjort mig och redaktionen bra, och jag hoppas att det vi gjort också förbättrat dina förutsättningar på jobbet. Att vi har gjort varandra klokare och bättre helt enkelt.

Och tack till min familj som stått ut med att tvingas se nyheter och samhälls­program i huset med bara en antenn. Och barnbarnen Ebba, Alma, Axel och Arvid, ni inspirerar mig också.

På redaktionen har jag haft hjälp av härliga och yrkesskickliga medarbetare som nu är i full färd med att sy ihop det nya magasinet under ledning av chefredaktör Susanne Blick och redaktionssekreterare Ewa-Maria Kriegholm. Jag hoppas verkligen att du kommer att uppskatta deras arbete även i ett nytt format och att du kommer att fortsätta att tipsa och tycka till.

För ytterst handlar det ju om att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det är själva poängen.
Nu fortsätter jag min kamp för rättvisa och jämställdhet på andra arenor.

Carpe diem et noctem. Carpe vitam et amorem.
Fånga dagen och natten. Fånga livet och kärleken.


TILL ALLRA SIST…

Mina övriga hjältar
Förutom er läsare så har jag en del andra idoler, inspiratörer i livet och jobbet. Det började med Karin Boye som fick mig att upptäcka språkets många sidor och ordens makt. Sen kom John Lennons text och musik och fyllde världen med hopp för mig, en arbetarklassunge i stockholmsförorten Aspudden. Förändring är möjlig.

Eva Dahlgrens ord och musik har genom åren stärkt, inspirerat och uppmuntrat. Visat att ord kan vara modiga och också skapa mod. Ord förändrar.

En annan stor inspiratör är Pia Sundhage. En bättre ledargestalt har jag svårt att tänka mig. Pedagogisk, klok, modig, lyssnande med en filosofi som sätter lagets resultat i fokus samtidigt som hon ser alla individer i det. Ett föredöme, pedagogik förändrar.

En helt annan sorts inspiratörer är två av Tove Janssons figurer, Lilla My och Knyttet. Lilla My för att hon i sin förutsägbarhet alltid är oförutsägbar. En djävulens advokat med glimten i ögat. Och Knyttet, som är rädd och ensam i sin ensamma ensamhet, blir behövd och modig. Som, fast han inte törs, törs ändå. Som blir ilsken och säger ifrån. Som ser och blir sedd och älskad.

Men klokast av alla fiktiva inspiratörer är Bamse. ”Är man stark måste man också vara snäll”, säger han. Så himla sant. Hade världens mäktiga män haft den insikten hade vi varit befriade från mycket elände. Palestina hade varit fritt och inte ockuperat, det hade inte varit krig i Syrien, Ukraina eller Irak. Vapenindustrin hade kroknat och välståndet i världen hade varit så mycket större.

Fiktiva figurer kan också skapa visioner, visioner om förändring till det bättre.

KENT K.
10 september 2014
KENT K.
26 augusti 2014
KENT K.
17 juni 2014
KENT K.
27 maj 2014

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE