Publicerad 23 juli 2005 Uppdaterad 25 juli 2005

CMR välkomnar utredningar

Centrum mot rasism har utsatts för hård kritik i veckan, och integrationsminister Jens Orback har öppnat för en snabbutredning av verksamheten. Kanslichefen Amina Ek välkomnar en granskning. SKTF, en av de största organisationerna som är medlem i CMR, har inga planer på att lämna sammanslutningen.

Dela

Centrum mot rasism är en paraplyorganisation för ideella föreningar som ska verka mot rasism. Den bildades 2003 och finansieras med pengar från integrationsverkets budget. I veckan har organisationen blivit hårt kritiserad i medierna, främst Svenska Dagbladet.


Det har handlat om diffus medlemsstatistik, slöseri med pengar från ledningens sida, onödiga renoveringar av kontoret och få konkreta insatser för att minska rasismen. Till exempel har organisationen fått mest uppmärksamhet för sin kritik av glassen Nogger Black, som skulle ha en rasistisk klang.


Men Centrum mot rasism har också skakats av interna styrelseavhopp och kritik för att organisationen har för täta band med regeringen, som egentligen ska granskas av CMR. Anklagelserna har varit så allvarliga att integrationsminister Jens Orback har flaggat för en snabbutredning av CMR.


Amina Ek, verksamhetschef för CMR, har följt uppståndelsen från semestern i Egypten När det gäller påståendena om ekonomiskt slöseri blir hon irriterad.


- Det är bara löjligt att kalla vårt kontor för lyxrenoverat. Vi har möblerat med Ikea- och begagnatmöbler. Sedan har jag fått kritik för att jag har en handkassa, men det kan knappast finnas någon organisation vars verksamhetschef intehar ett ekonomiskt beslutsmandat.


- Jag välkomnar en utredning. Vi ska bli granskade av myndigheterna. Riksrevisionsverket hade redan börjat granska oss innan de här skriverierna började och jag tycker det är jättebra.


Amina Ek räknar i stället upp aktiviteter och åtgärder som CMR har varit delaktig i, och som hon tycker borde motivera organisationens existens.


- Vi har skapat debatt om positiv särbehandling, byggt nätverk, haft ett aktivt lobbyarbete mot krogdiskriminering, engagemang i antirasistiska filmdagar och varit med och producerat alternativa läromedel till skolorna.


Det är ändå tydligt att många av era medlemmar har kopplingar till miljöpartiet och socialdemokraterna. Har det varit ett problem på något sätt?


- Det har funnits en maktkamp inom styrelsen. Vi är en bred organisation med många viljor. Det finns alltid människor som är mer intresserade av makt och egen vinning än av att verksamheten fungerar, säger hon, och poängterar att en av CMR:s viktigaste stöttepelare var nyligen avlidna Eva Lips, som var moderat.


- Framför allt är vi en bred organisation. Hos oss finns allt från stora fackförbund till hål-i-väggen-föreningar. Det är ett brett arbetsområde och många starka viljor. För mig är den här uppmärksamheten ett tecken på att valkampanjen har börjat. Man vill framställa CMR som en sorts rödgrön röra och på så vis komma åt regeringen.


Vad är det viktigaste för CMR nu? 


- Att kommunicera med våra medlemmar, och vi ska ha ett extra medlemsmöte efter semestrarna.


Ombudsman Klas Bergnehr är den som representerat SKTF på CMR:s årsmöten. Han har märkt av problem av barnsjukdomskaraktär i CMR:


- Man kan se att CMR är en ung organisation, och medlemmarna har ofta liten organisationsvana. Det gör att CMR ibland gör orutinerade saker, vilket de nu har fått klä skott för. 


- Det är en brokig samling organisationer. De stora folkrörelserna har lyst med sin frånvaro, till exempel är det bara centerpartiet som är medlem med sitt huvudparti.


SKTF gick med i CMR tidigare i år, och har inga planer på att lämna samarbetet.


- Vår slutsats är att vi som etablerad organisation kan vara med och ge stabilitet åt projektet. Då tror vi att Centrum mot rasism har förutsättningar att bli ett lyft för den antirasistiska kampen, säger Klas Bergnehr.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE