Publicerad 8 april 2014
Reportage

Hon har en fyrbent följeslagare

Gunilla Kåhlman älskar färg och form och att fotografera. Att hon är gravt synskadad stoppar henne inte. Möt informationsassistenten som gillar utmaningar.

Gunilla Kåhlman jobbar som informationsassistent i Svenska kyrkan i Katrineholm. Men hon jobbar inte ensam. Hennes närmaste medarbetare heter Samba och ligger på golvet och sover.

– De brukar ringa från kyrkan och fråga om jag kan komma och fotografera. Jag svarar javisst, jag ska bara koppla på min ledarhund. Då brukar de skratta, säger hon muntert.

Gunilla Kåhlman är gravt synskadad sedan födseln.
– Jag såg lite bättre förut. Men plötsligt en dag blev det mörkare. Det var tufft, för jag vet inte om jag får behålla synen. Det var då jag ansökte om ledarhund.

Det var också då Gunilla Kåhlman slutade cykla. Inte för att hon själv ville utan för att omgivningen tyckte att det var dags.

Jag frågar hur mycket hon ser. Hon svarar att hon ser skuggan av mig.
– För mig är det normalt att se så här. Jag ser färger och är väldigt beroende av dem för att hitta.

Vi sitter vid ett stort långbord på Sandbäcks­gården som Gunilla Kåhlman kallar sitt andra hem. Här jobbade hon som diakoniassistent i många år. Hon var också med och startade fredagskaféet som vi befinner oss mitt i.

Här känner alla varandra. Tage Gustafsson, tidigare kyrkovaktmästare, drar vitsar ur Hemmets veckotidning, våfflor gräddas, i ett anslutande rum sitter några kvinnor och stickar.

Kjell Larsson spelar piano för den sammetssvarta labradoren med de snälla ögonen som ligger lugnt på golvet. Hon lyfter blicken då och då för att hålla kolla på var Gunilla Kåhlman befinner sig. Att det är runt 15 personer som går fram och tillbaka i rummet bryr hon sig inte om. Hon är inte kopplad och när Kjell Larsson går fram och klappar och busar med sin fyrfota kompis lever hon upp.

– Hon får hälsa på dem som hon känner när hon inte är i selen, men man måste vara restriktiv, annars kan man förstöra hennes träning, säger Gunilla Kåhlman.

En kvinna kommer in i rummet och förvarnar om att en hundallergiker är på väg in. Gunilla Kåhlman ser till att Samba ligger still i ett hörn och allergikern går in i rummet bredvid för att sticka. Synskadades Riksförbund och Astma och Allergiförbundet har en policy om att alla problem mellan deras grupper ska lösas på plats. Det är ingen som har företräde och Gunilla Kåhlman säger att det nästan alltid går att komma överens.

– Problemet är oftast inte de som är allergiska utan de som inte är det, men som tar någons parti. De flesta är inte så allergiska att det inte går att vara i samma rum och är det
så får en av oss gå ut och komma tillbaka senare.

Samba är 3,5 år och kom till Gunilla Kåhlman när hon var två. Redan första gången de sågs visste hon att de hörde ihop. Då hade hon en sju månader lång ledarhundsutbildning i ryggen. Men det är först nu de är så samkörda att Samba går direkt till McDonalds när hon kommer in på Stockholms centralstation och ställer Gunilla Kåhlman i kön till kassan och själv sätter sig och väntar vid bordet.

– Förut var jag expert på att gå in skyltar och stolpar. Jag har mycket mindre blåmärken nu när jag har Samba. Jag känner mig lugnare, tryggare och spänner mig inte lika mycket när jag går, säger hon.

Vi har förflyttat oss till Gunilla Kåhlmans kontor i centrala Katrineholm och Samba leder henne lugnt och vant fram till trappen och stannar till vi första trappsteget för att markera hindret. Inne på kontoret vet Gunilla Kåhlman var varenda tröskel och hörn är så här kan Samba ligga på sin bädd under skrivbordet och vila i lugn och ro.

Hon blänger surt på sin matte när hon höjer upp sitt skrivbord, hon har inte riktigt vant sig vid att det nya bordet rör sig upp och ner och surrar.

På skrivbordet står en slags kamera där Gunilla Kåhlman kan lägga papper som sedan förstoras upp i datorn. Hon har också ett speciellt förstoringsprogram installerat i datorn.

Gunilla Kåhlman har varit engagerad i kyrkan i nästan hela sitt liv. Redan som 16-åring var hon med i Kyrkans ungdom.
– Kyrkan och att vara kristen är en del av mitt liv. Det är inte bara ett jobb, utan en livsstil.

De senaste 34 åren har hon varit anställd i församlingen, först som diakoniassistent och de senaste åren som informationsassistent.
– Jag har alltid varit intresserad av design och även som diakoniassistent ingick det i mitt jobb att göra broschyrer och affischer och nu får jag jobba med det ännu mer, säger Gunilla Kåhlman.

Nu har hon också hand om församlingens hemsida. Dessutom designar hon egna dop- och fadderbevis i stället för att använda färdiga mallar.
– De blir personliga för vår församling. Jag gillar att skapa. Att jobba med bildredigering i programmet Photoshop är det roligast jag gjort. Många tycker att det konstigt att jag jobbar med foto men jag förstorar bilderna jättemycket för att se. Jag gillar utmaningar. Man kan säga att jag använder den lilla syn jag har till 150 procent.

 

Fakta Gunilla Kåhlman

Ålder: 59 år.
Yrke: Informations­assistent i Katrineholmsbygdens församling.
Lön: 25 000 kr/mån.
Bor: Katrineholm.
Familj: Vuxen son med familj.
Intressen: Musik, målning, foto.

Fakta Kustmarkens Samba

Ålder: 3,5 år.
Ras: Labrador retriever.
Yrke: Ledarhund.
Lön: Mat och logi.
Intressen: Leka, träna fritt följ utan koppel.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE