Publicerad 21 maj 2014
Reportage

Tillbaka under ett gemensamt tak

För biblioteksassistenten Anne-Lill Karlsson och ekonomen Therese Allansson är lokalerna på det nyinvigda stadsbiblioteket ett stort lyft. Nu hoppas de att det ska smitta av sig även på den psykosociala arbetsmiljön.

 Det är en av de där dagarna i slutet av april då allt som är grönt och knoppande och skirt börjar växa så det knakar. Växt så det knakat har även Göteborgs stadsbibliotek gjort, de ursprungliga 9 000 kvadratmetrarna har utvidgats med 3 700 nya. Den här dagen är det återinvigning. Förväntansfulla göteborgare flockas utanför entrén. Inuti huset har de anställda haft bråda dagar för att få allt i ordning inför den stora dagen.
– Nu kör vi, säger Anne-Lill Karlsson och skrattar gott.

Det har varit stressigt att få alla böcker, möbler och skyltar på plats. En del står fortfarande undanstoppat i det som ska bli friskvårdsrum och annat trängs i lådor i personalutrymmena.
– Jag tror folk känner sig lite lättade i dag. Vi har jobbat på så fort vi har kunnat, det som återstår får ta sin tid.

Under två års tid har Anne-Lill, Therese och deras cirka 130 kolleger haft en ovanlig arbetssituation där facket spelat en viktig roll. De har varit utlokaliserade på olika håll i staden. Anne-Lill har varit på Frölunda bibliotek, Therese har suttit halvtid på kulturförvaltningen och halvtid på Stora Teatern. Tio stadsdelsbibliotek och fyra tillfälliga nischbibliotek har tjänat som tillfälliga arbetsplatser för de anställda. Till det kommer bokbussar och en sorteringscentral i området Svingeln. En del av personalen har ambulerat runt på så många som fyra ställen per dag.

Nu är alla nischbiblioteken utom ett avvecklade och stadsdelsbiblioteken har förlorat sina tillfälliga resurser.
– Det är faktiskt en sorg i det, säger Anne-Lill Karlsson, som trivdes storartat i Frölunda.

Hon är dock glad att vara tillbaka på stadsbiblioteket.
– Jag tror på sätt och vis att det är värst för dem som är kvar, men många känner skuld över att ha lämnat kollegorna på stadsdelsbiblioteken i sticket.

Therese Allansson kommer in i personal­matsalen och slår sig ner. Hon är nyinvald i styrelsen för kulturförvaltningens Visionklubb och tillsammans med Anne-Lill Karlsson representerar de stadsbiblioteket.

– Den fysiska miljön finns det inte mycket att klaga på men jag skulle vilja att vi arbetar mer med den psykosociala miljön. Hur vi talar till och om varandra, att vi främjar en öppen dialog. Sen ska det bli intressant att se hur det går att arbeta i öppna kontorslandskap med flexibla arbetsplatser.

En sak som både Therese och Anne-Lill ser fram emot är att de framöver ska arbeta mer över yrkesgränserna. De hoppas på mer kreativ samverkan både i det interna personalarbetet och utåt mot besökarna.

– Hela huset sjuder av idéer och kreativitet, folk vill massor, säger Anne-Lill. Får vi bara rätt förutsättningar och verktyg så kan vi uträtta stordåd.

Hon reser sig för att gå ner till automaten på bottenplan där hon ska sortera återlämnade böcker i ett par timmar.

Therese har varit anställd i fyra år, hennes arbete som ekonom går i cykler. Budgetarbete under en viss period, uppföljningsrapporter under en annan. Fakturaadministration gör hon löpande. Ofta står hon upp och arbetar för hälsans skull, men tillbaka på kontoret sätter hon sig i en mycket bakåtlutad position och kollar snabbt igenom e-posten. På skrivbordet står en sliten skär plastgris, en maskot som följt med i många år trots att det inte är någon spargris och matte är ekonom.

– Det är roligt med ekonomi, jag gillar linjer och struktur och att få ut så mycket verksamhet som möjligt för pengarna. På den här arbetsplatsen ser jag ju också direkt vart pengarna går. Enda nackdelen är att jag är lite ensam i min yrkesroll. Det finns inga andra ekonomer här.
Däremot samarbetar hon med flera av kollegerna.

I automaten, döpt till Dunderklumpen, kommer böckerna åkande på ett band. Anne-Lill Karlsson och hennes kolleger ser till att Dunderklumpen sorterar som den ska. Det är en sinnrik manick med 64 utkast som underlättar sorteringsarbetet oerhört. Anne-Lill är själv en bokslukare av stora mått.
– Jag är fullständigt besatt i att läsa. Fyra böcker per vecka brukar det bli.

Sedan säger hon något oväntat, som dock inte är kopplat till bokläsandet.
– Jag tillhör ett utdöende släkte. Biblioteks­assistenter anställs i princip inte längre.

Men det verkar inte bekymra henne nämnvärt. Hon berättar att andra yrken, som IT-tekniker och mediapedagoger, kommer till. Dessutom tycker hon det är bra att alla ska kunna det mesta. Snart ska hon vara värd i entréplanet och i morgon ska hon träffa Therese Allansson för att gå igenom fakturahanteringen för avdelningen Natur/Samhälle.

– Jag har arbetat här i tretton år och jag tycker allt är roligt, speciellt att träffa och hjälpa folk, säger Anne-Lill med inlevelse. Jag skuttar till jobbet med glädje varje dag.

Fakta Anne-Lill Karlsson

Ålder: 59 år.
Yrke: Biblioteks­assistent.
Lön: 23 200 kr/mån.
Bor: Kullavik.
Familj: Man, fyra barn, tre barnbarn och ett fjärde på väg.
Fritid: Läsa vansinniga mängder böcker, promenader i naturen, stort hus och trädgård, segling, bloggar.
Anne-Lills blogg: folianterna.blogg.se(tillsammans med dottern som är bibliotekarie)
Karriär: 25 år som kontorist på Posten. Läste till biblioteksassistent, ströjobb på bokhandel, sökte och fick jobb på stadsbiblioteket. Det var andra jobbet hon sökte. Det första var på en bokhandel. Jag tror chefen där insåg att jag inte passade att sälja dyra böcker, det passar min solidariska känsla mycket bättre att låna ut dem gratis.

Fakta Therese Allansson

Ålder: 31 år.
Yrke: Ekonom
Lön: 34 500 kr/mån.
Bor: Kungälv.
Familj: Man och bonusdotter.
Fritid: Vandra och paddla i naturen, fotografering, träna spinning och lyfta skrot.
Karriär: Handelshögskolan i Göteborg och högskolan i Uddevalla. Sju år som ekonom i Göteborgs Hamn och Göteborgs Stad, ekonom stadsdelsförvaltningen Askim.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE