Behandlingsassistent

Drygt 7 000 behandlingsassistenter/socialpedagoger arbetar i kommunerna och drygt 400 i landstingen. Sju av tio är kvinnor. Det finns också många behandlingsassistenter som jobbar på privata och statliga behandlingshem. Många har socionomutbildning eller utbildning i socialpedagogiskt behandlingsarbete på högskolenivå. I januari 2012 bedömdes arbetsmarknaden för behandlingsassistenter vara ganska tuff.

I siffror

  • 2
  • 4
  • 6
  • 0
  • 5
Medianlön i kommunerna (partsgemensam statistik 2013)
  • 6
  • 9
  • 0
  • 0
Så många behandlingsassistenter arbetar i kommunerna
Långsam handläggning av boende. Fel personer på behandlingshem. Det är ett par av de brister i kommuners verksamheter som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu kritiserar.
2 juli 2014
Ingenjörer och IT-specialister är hetast på arbetsmarknaden. Men ökad tillväxt leder till att utsikterna för jobb ökar i flera yrken.
26 juni 2014
Linköpings kommun ger vissa insatser inom socialtjänsten utan biståndsbeslut. Nu ska forskare granska hur det påverkar arbetet – och dem som är i behov av hjälpen.
12 juni 2014
Brist på socialsekreterare i inlandskommuner i Norrland har lett till att arbetet med ensamkommande flyktingbarn fungerar dåligt. Det slår IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fast.
10 juni 2014
En boendestödjare på ett privat transitboende larmade om säkerhetsrisker i arbetsmiljön. Då sades hon upp. Nu stämmer Vision arbetsgivaren.
20 maj 2014
Omkring 900 medlemmar som jobbar i organisationer som Frälsningsarmén och Stadsmissionen har fått ett nytt löneavtal. Avtalet ska ge löneökningar på minst 2,3 procent om året.
7 april 2014
Rätt till heltid, möjlighet till deltid. Så lyder avtalet mellan Falu kommun och Vision. Avtalet är ett av det första i landet där Visionmedlemmar får rätt att gå ner i arbetstid. (Texten uppdaterad 24 mars)
21 mars 2014
Iraj Yekerusta blev avstängd och senare uppsagd från sitt jobb i Partille kommun. Vision anser att anledningen är kritik av arbetsgivaren och stämmer nu kommunen i Arbetsdomstolen.
24 februari 2014
Torsås kommun anställer fler på socialförvaltningen för att inte behöva placera lika många unga på behandlingshem. Nu ska kommunen lägga mer kraft på familjer i kris.
4 februari 2014
Nästan hälften av Sveriges mest lönsamma vårdbolag är olika boendeverksamheter för personer med problem. Det skriver Dagens Industri.
4 december 2013
Mottagningen av ensamkommande flyktingbarn skapar jobb på många platser. I Ragunda kommun i Jämtland inrättas nu elva nya tjänster.
29 november 2013
Hälften av personalen på landets HVB-hem har ingen lämplig utbildning för sitt jobb. Många behandlingshem använder också hemmasnickrade behandlingsmetoder, som hästterapi.
18 november 2013
Ansökningarna till socionomutbildningar som startar i vår har ökat med 20 procent. Glädjande, tycker Visions socialpolitiska strateg.
1 november 2013
17 fackliga och arbetsgivarorganisationer presenterade idag en etisk plattform för äldreomsorgen. För att ansluta sig krävs kollektivavtal. ”En unik överenskommelse”, säger Visions ordförande Annika Strandhäll.
23 september 2013
Fyra personer saknas efter en brand i ett HVB-hem i Norrtälje i natt. Tre av dem befaras ha omkommit.
27 augusti 2013

Sidor