Pastor

Pastorer arbetar inom olika trossamfund med gudstjänster, själavård och planering av verksamheten. I större församlingar med flera pastorer kan de specialisera sig på olika uppgifter, exempelvis ungdomsarbete eller sjukhusbesök. Pastorn är ofta arbetsledare för andra medarbetare i församlingen. Kraven på formell teologisk utbildning varierar mellan olika trossamfund. Svenska Missionskyrkan och Svenska Baptistförbundet har en fyraårig utbildning för pastorer vid Teologiska högskolan i Stockholm (THS). Innan studierna rekommenderas ett år på bibellinje eller motsvarande.

I siffror

  • 2
  • 5
  • 4
  • 0
  • 0
Medianlön för pastorer i frikyrkorna (2012)
  • 5
  • 2
  • 1
Så många pastorer jobbar inom frikyrkorna i Sverige
Drygt 500 miljoner kronor får Svenska kyrkans stift och församlingar att dela på. Kyrkans tillgångar i skog, jord och fonder har gett stor avkastning i år.
8 juli 2014
Gunilla Kåhlman älskar färg och form och att fotografera. Att hon är gravt synskadad stoppar henne inte. Möt informationsassistenten som gillar utmaningar.
8 april 2014
Diakonernas snittlön steg med 800 kronor i månaden och assistenternas med 600. Totalt sett ökade medellönerna för anställda i Svenska kyrkan i fjol med 800 kronor motsvarande 2,9 procent.
28 mars 2014
Nyss fyllda 40 blev Niklas Piensoho föreståndare för Sveriges största frikyrkoförsamling. För ett år sedan fick han ännu ett prestigefullt uppdrag – att hålla andakter för riksdagsledamöter.
28 januari 2014
Det sprider sig i kommunerna. Nu inför även Equmeniakyrkan en whistleblowerfunktion dit anställda kan vända sig om man misstänker mutor eller oegentligheter inom organisationen.
12 december 2013
Leksand, Djura och Siljansnäs kyrkliga samfällighet anställde en kyrkoherde trots att facken och arbetsgivaren var överens om att tjänsten skulle utlysas på nytt. Nu stämmer Vision samfälligheten och kräver 100 000 i skadestånd.
6 december 2013
Alla stift bör sträva efter att genomföra hbt-certifikat på arbetsplatserna inom Svenska kyrkan. Det beslutade kyrkomötet i går.
21 november 2013
Nor-Segestads församling i Värmland har utsetts till årets arbetsgivare i Svenska kyrkan. Församlingen får priset för sitt arbete med personal- och arbetsmiljöfrågor.
7 november 2013
Åtta tjänster försvinner i en omorganisation av Equmeniakyrkans kansli. Enligt Visions företrädare kommer dock ingen att sägas upp.
7 augusti 2013
Möjligheten att prata med jourhavande präst via larmnumret 112 ska tas bort. Det föreslår regeringen. Svenska kyrkan är kritisk.
19 juli 2013
Fem personer har smittats av ehec-bekterier och blivit magsjuka efter att ha ätit på Stiftsgården. Det betyder att gården måste stänga under årets intensivaste vecka.
2 juli 2013
Vision har tecknat ett nytt avtal för medlemmar som arbetar i frikyrkorna. Löneavtalet ger lägst 2,7 procents löneökning om året de kommande tre åren.
25 juni 2013
Löneökningar på minst 6,8 procent på tre år och förbättringar för visstidsanställda och föräldralediga. Det innehåller det nya avtalet för anställda i Svenska kyrkan.
27 maj 2013
Efter två års debatt byter nu Gemensam framtid till Equmeniakyrkan. Det nya namnet fick en överväldigande majoritet vid omröstningen.
13 maj 2013
Den präst i Gnosjö församling som avskedades i höstas ska få anställningen tillbaka och 250 000 kronor. Det är resultatet av en dom i Arbetsdomstolen.
13 maj 2013

Sidor