Tekniker

I kommunerna jobbar tekniker inom flera områden, framför allt inom IT och drift. IT-tekniker arbetar ofta med utveckling, service och support i kommunens IT-system. Förutom goda teoretiska och praktiska kunskaper om datorer och IT-system krävs också att man är serviceinriktad. Drifttekniker kan jobba inom många verksamheter som VA, fastighet och energi. I arbetsuppgifterna ingår bland annat underhåll, drift, reparationer och övervakning. Utbildning till drifttekniker finns bland annat på Yrkeshögskolan.

I siffror

  • 2
  • 5
  • 6
  • 0
  • 0
Medianlön för drifttekniker i kommunerna (partsgemensam statistik 2012)
  • 5
  • 8
  • 0
  • 0
Så många drifttekniker (2800) och IT-tekniker (3000) jobbar i kommunerna.
Lågutbildade och arbetslösa löper större risk att dö i förtid än högutbildade tjänstemän som chefer och sjukvårdsspecialister. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån, SCB.
24 september 2014
Konkurrensverket utreder om de kommunala bolagen Umeå energi och Sundsvalls energi har haft ett olagligt samarbete om priser på transporter och sopförbränning.
22 september 2014
Vision har tecknat ett kollektivavtal om studentmedarbetare. Kommunala och privata fastighetsbolag kan anställa studenter medan de fortfarande pluggar.
4 september 2014
Förra året spenderade kommunerna över en miljard kronor på bostadsanpassning för personer med funktionsnedsättningar. Det är den högsta summan någonsin.
26 augusti 2014
Snart blir det möjligt för anställda i kommuner och landsting att ta ut ersättningar för jour och beredskap i ledig tid istället för i pengar. Det är en av förändringarna i avtalet som träder i kraft 1 oktober.
19 augusti 2014
Fyra personer dömdes i dag till fängelsestraff för att ha lurat Stockholms stad på 27,4 miljoner kronor. En av de dömda var anställd på stadens trafikkontor.
15 augusti 2014
Allt fler kommuner går invånarnas önskan till mötes och fixar gratis uppkoppling på gator och torg. Senast i raden att erbjuda trådlöst nätverk är Nässjö.
5 augusti 2014
Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation och facken, bland annat Vision, har tecknat studentmedarbetaravtal. Nu får projektet stöd av regeringen.
31 juli 2014
Beslutet om att outsourca IT-verksamheten i Uppsala kommun har kritiserats på flera håll. Nu överklagar oppositionen beslutet hos förvaltningsrätten.
27 juni 2014
Ingenjörer och IT-specialister är hetast på arbetsmarknaden. Men ökad tillväxt leder till att utsikterna för jobb ökar i flera yrken.
26 juni 2014
Minst 2,3 procent i löneökning, större inflytande över arbetstiden och bättre villkor för nyblivna föräldrar. Det är några av punkterna i det nya avtalet för Visions medlemmar som jobbar på folkhögskolor och friskolor.
18 juni 2014
Upphandlingen av IT-drift i Uppsala kommun har gått för snabbt och beslutsunderlaget är för dåligt, anser kommunrevisionen. I morgon, onsdag, ska kommunen ta beslut om att gå vidare med upphandlingen.
17 juni 2014
Upp till 5 000 kronor mindre i lön – det kan bli resultatet för de anställda på det kommunala fjärrvärme- och återvinningsbolaget Renova i Göteborg som delats upp i två bolag. I och med detta försöker arbetsgivaren, enligt Vision, driva igenom ett sämre kollektivavtal.
2 juni 2014
För mycket att göra och för lite folk. Så såg situationen länge ut i en av arbetsgrupperna på Tekniska kontoret i Norrköpings kommun. Men Vision fick till slut arbetsgivaren att göra något åt det.
27 maj 2014
Datainspektionen har granskat 18 kommuners hantering av patientuppgifter och hittat brister i samtliga kommuner.
9 maj 2014

Sidor